søndag den 29. april 2012

Gaveregn

Mens "alle andre" tilsyneladende er til plantemarked i Lyngby, holder vi fridag. Jeg havde en prøve-eksamen i fredags og efter en uges forkølelse/influenza var det ikke lige det jeg havde mest lyst til, men jeg bestod.
Igår havde de jo lovet herligt vejr, men det var aflyst og erstattet af regnvejr. Jeg fik dog igår alligevel sat de mange tete-a-tete løg (min mand svingede spaden), han flyttede en klematis og jeg fik lagt de mange hvide perlehyacinter.

Her til formiddag er der til gengæld dejligt solskin, så senere i dag skal græsset klippes og min fat-boy hængekøje slippes fri af sit vinterhi. Jeg glæder mig til at ligge derude og nyde livet!

På terrassen blomster "snedrivebuskene" så smukt lige nu. De kaldes sådan, fordi de især om aftenen ligner buske med sne på de lange grene. Det er dog så svært at fotografere, men her er et par vellykkede billeder af blomsterne i formiddagssolen... (Husk - de kan vises større - det vinder de meget ved)



I den forgangne uge har vi også haft besøg af mine forældre (igen) - den ene halvdel skulle på konference - den anden ryddede op i vores haveskur, mens min mand og jeg passede vores respektive jobs. DET er da luksus at komme hjem til at skur, der er ryddet op og alt det der skal køres på genbrugspladsen sorteret fra!!!
Derudover fik jeg af min mor foræret fem kobjælder - her ses de tre lilla, fik også to hvide, men de er afblomstrede allerede


Til venstre her ses min magnolie "Stellata" som jeg også fik af mor - i den højre krukke min rose Gruss an Achen (som faktisk også er en gave fra min mor - fik den i 2010) og i den forreste krukke er mine franske anemoner godt i gang med deres fine løv

I den høje krukke har jeg en klematis - derfor fik jeg obelisken/plantestativet af min mor, så den har noget at slynge sig omkring

Med fra sin egen have havde hun almindelige skovanemoner - jeg har ikke en eneste almindelig anemone i haven, så jeg har fået to bakker hjemme fra mors have. Herligt! Håber de trives her, så jeg kan få masser af dejlige anemoner.

Mine tete-a-tete er sat og lyser godt op i et mørkt hjørne allerede i år. Til 30,- lyser den gule farve godt op i hjørnet.


Og så lige et enkelt, sjældent indendørs billede.

Denne "vase" er fra min farmor. Da hun og min farfar boede på gården, arbejdede min farmor med at tage prøver for det lokale mejeri. Det foregik i disse små glasflasker.
I mange år har kurven med flaskerne stået i hendes kælder. I julen '11 fik jeg lov at få dette sæt. Jeg forklarede hende at jeg ville bruge den som vase.

I går fik jeg plukket tulipaner fra mit "plukkebed" og her til morgen kunne vi så nyde synet af de 12 tulipaner der over natten har udviklet sig meget

Så jo - alt i alt en gaveregn der vil noget - det er måske ikke voldsomt dyre sager, men det er ting som jeg har ønsket mig og "vasen" fra min farmor  har en familiehistorie - både mine forældre og jeg kan jo huske de prøver og min farmor synes det var en sjov idé at hendes gamle prøvesæt ny fik nyt liv som blomstervase.
Meget passende, når det nu primært er fra min farmor jeg har arvet min blomsterkærlighed.

onsdag den 25. april 2012

Things to come...

Lige nu går jeg og drømmer om sol, sommer og ferie - ikke mindst fordi jeg har ligget med en ond forkølelse den sidste uges tid - lignede mere Døden fra Lübeck's syge søster, end mig selv...

Men nu er jeg ved at være levende igen - delvist ihvertfald... Dette forår har jeg raget lidt af hvert til mig - men nu drømmer jeg om sol og varme - og haven er fuld af løfter...

Her er der blomsteranlæg på vej på brombærrene

Her en knop i bonderosen (af mange) - er oppe på omkring syv blomster. Den nyder virkelig at vi sørger for at holde den fri for skvalderkål.



Men der er da stadig ting der giver farve her og nu - ikke så meget dog, så jeg overvejer få flere tulipaner og narcisser til næste år Og ikke mindst flere vibeæg - jeg ønsker mig flere af de hvide vibeæg - no doubt! De er så fine
Her er det nogle pæon-lignende tulipaner der lyser grundigt op - disse står ved en sydvendt væg og er derfor langt længere fremme end den portion der blev sat under cypres'en



Helt tæt på - næsten kuglerund


  
Mine blå perlehyacinter står så fint på række - det er ikke til at se der er plukket en god buket af dem allerede


Men jeg er i tænkeboks for jeg synes denne periode mellem erantis/vintergækker/dorothealiljer er lidt "tom" - det ændres selvfølgelig en smule allerede, grundet de gode køb af hvide perlehyacinter og tete-a-tete - men mon ikke der skal nogle hvide narcisser, nogle kobjælder og så lidt flere vibeæg herhjem og bo...



fredag den 20. april 2012

Same... But different...

Jeg er ikke den første til at bemærke og undres over hvor forskellige blomster inden for samme art kan være...

Det slog mig bare, da jeg så på mine hvide hornvioler og så skiftede blikket direkte over til de blå...
De hvide står virkelig tætte og næsten tæmmede


De blå er til gengæld vilde til sammenligning

Jeg har kun købt en eller to poser vibeæg og lagt langs stakittet - men stadig er der også her, enorm forskel...
Den ene er bordeaux-rød i sine skak-tern

Naboen er helt hvid
Og en tredje er en blanding af den mørke og den lyse

De er fine på hver sin måde - jeg elsker den mørke, for det er ret fascinerende hvordan en blomst kan være ternet - men den hvide har også tern når man kommer heeelt tæt på :-)

Og jeg vil være kat i mit næste liv - billedet her er knipset lige inden jeg gik en kort tur i haven - hun vågnede dog kort op til dåd, og gik lige en tur sammen med mig i haven... Dette er hendes "signatur-sove-måde"...

onsdag den 18. april 2012

Rettidig omhu

Jo... Det udtryk kan jeg vist godt tillade mig at bruge, efter dagens køb...

Jeg har igennem længere tid haft umådeligt svært ved at tage mig sammen til at passe mit studie (den klassiske "Jeg er snart færdig"-fælde...)

Derfor havde jeg lovet mig selv en osetur på planteskolen i dag, hvis jeg satte mig her til formiddag og øvede min SAS-programmering indtil armen sagde stop!

Det fik jeg gjort, så afsted på osetur. Jeg manglede egentlig ikke noget fra planteskolen, men der er så hyggeligt!

Men jeg fandt nu alligevel en sag eller to...

Nemlig de hvide perlehyacinter - med 10 potter for 40,-!!! Med 5 løg i hver potte, så skulle der til NÆSTE forår være et super grundlag for flotte, hvide perlehyacinter... De er som det ses tydeligt, ovre det for i år.
Jeg har været forelsket i dem længe, men jeg har syntes de var for dyre på en SU - men ca. 50 løg for 40,- det er alligevel nu billigt for hvide perlehyacinter. Og de breder sig jo dejligt hurtigt.

Vi kan også se frem til masser af tete-a-tete påskeliljer - for med 18 potter for 30,- sprang de altså i vognen...

Så I måske kan se, er dem jeg fik valgt mig er ikke alle ret langt fremme, så kan nyde påskeliljer længe endnu allerede i år - og til næste år er der lagt op til et tæppe af de ordinære netto-gule påskeliljer i haven...
Det er ikke min favoritblomst her om foråret, men jeg synes de hører til i haven og med minimum 54 løg (mindst tre løg pr. potte) for 30,- så måtte jeg altså slå til...

tirsdag den 17. april 2012

Velkommen hjem

I disse dage kommer vi hjem til følgende...

Ude fra vejen er det første vi ser dette lange bed langs stakittet (stakittet skal males stengråt, så de lilla blomster kommer til at klæde det stengrå stakit supersmukt næste forår)

Lige nu er de mørke lilla tulipaner flot i gang - senere overtager en anden tulipan og alium - alle fra Claus Dalby's kasser fra Bilka - har i alt lagt to kasser.

Kigger man godt efter, er der dog suppleret med et par løg af snepryd - en af mine absolutte favoriter på nuværende årstid... I forstår måske hvorfor når I ser næste billede :-)

Når vi så svinger ind ad indkørslen så er der sørme også liv her. Det er nu dejligt at komme hjem, når man sådan kommer hjem til kønne blomster.

søndag den 15. april 2012

Det er med tungt hjerte...

At jeg har besluttet IKKE købe en magnolie-busk til hjørnet (venstre side af billedet) her...

Vi kan alligevel ikke se det ret godt fra stuen, og når de blomstrer er det jo sjældent vejr til at sidde ude og nyde det... Derfor er 599,- i Bilka lidt for dyrt synes jeg. Selv om det reelt ikke er dyrt for en magnolie, så er det bare mere end jeg vil give for en busk til et hjørne vi ikke ser så ofte i blomstringstiden.

Derfor tænker jeg mere over i en hyld - de er jo ret smukke når de blomstrer og hyldeblomstsaft er jo bare lækkert. Det sker jo også i ny og næ jeg drikker en hyldebærtoddy. Dog ikke så ofte. Med i overvejelserne er også et japansk kirsebærtræ, en kejserbusk, eller et af de få selvbestøvende kirsebær der kan købes... Mulighederne er mange...

Efter efeuen er pist-borte, mangler der lidt noget i hjørnet til at lukke af igen. Sådan føles det ihvertfald lige nu - det kan selvfølgelig godt være, at vi vender os til at det er mere åbent end før.

I hjørnet beholder vi ihvertfald vores flotte træ. Det er så smukt når det blomstrer. (men nu kan jeg selvfølgelig ikke finde et billede af det)

Jeg har tre-fire klematis jeg gerne vil flytte - jeg forestiller mig at plante dem omkring træet. De ville ikke blive så svedne i hjørnet som på deres nuværende placering, og den nuværende placering betyder at de SKAL flyttes.


Langs den del af stakittet der stadig er flaskegrønt, har jeg tænkt mig plante mine hosta som jeg er ved at spire fra frø. De kan jo godt lide den flimrende skygge de ville få på denne placering og kan måske også hjælpe med at holde skvalderkålen nede.

Derudover så bød min lørdag på dette:

I dag har jeg derfor nøjedes med at klippe roserne ned og få min mand til at fylde muld i de sidste tomme krukker. De er således klar til diverse dahlia når knoldene er spirede. Resten af dagen er henlagt til sofa-hygge ;o)

onsdag den 11. april 2012

Et ganske fint køb...

Netto er og bliver faktisk en af de bedre butikker til tilbehør til have og terrasse hvis man lige har øjnene med sig...

Således er jeg nu et zink-bakke-bord rigere, til den rimelige sum af 149,- - med tanke på hvad zinkbakker normalt koster, så er 149,- for en zinkbakke på 60 cm. i diameter og et stel en ganske fin pris. Samtidig er det umanerligt nemt at have med at gøre - man folder bare stellet ud, fæstner en hægte, lægger bakken på og voila....


Jeg har stillet det sammen med de blå krukker - de blå farver passer flot sammen med zink.
Jeg er ikke 100% tilfreds med opstillingen endnu - dog primært på selve bordet. Hvor den store zinkbalje står lige nu, regner jeg med at stille en nummeret mindre med hvide liljer i... (den der blev plantet til forleden)
Senere kommer også en stor zinktønde med en hvid hortensia i, som hen på sensommeren skifter farve til pink.


Min plantereol fra Bilka er også på plads, men her er jeg heller ikke helt tilfreds med opstillingen af krukkerne. Heldigvis er de færreste plantede til endnu, det venter jeg med til opstillingen er på plads. Min lillebror har kærligt døbt reolen "plantealteret" - så sådan omtales den fremover herhjemme ;-)
Det er primært hvide og lilla blomster der skal plantes heri. De to grønne "duske" foran er henholdsvis vintergækker fra svigermor jeg ikke har fået sat i plænen endnu samt ramsløg som jeg går og overvejer krukken til. Jeg vil helst ikke have dem ud i et bed, for de breder sig godt nok hurtigt.

Det fugtige vejr byder ofte på gæster her i haven - jeg er ikke ubetinget begejstret for dem - sidste år åd de tre dahlia selv om de stod i krukker, så jeg kæmper lidt med dem for at holde dem i bedene og ikke i mine krukker. Vores yngste niece elsker at give dem navne som vi så skriver på med sprittusch. Det er dog længe siden vi har set hverken "Søren Brun", "Vanni" eller "Kurt" - både vi og naboen havde fornøjelsen af at hilse jævnligt på "Vanni", men det er desværre længe siden vi har set hende...

.

mandag den 9. april 2012

Endnu en gang...

Minder min have mig om, at jeg ikke kan styre og planlægge alt...

Jeg havde regnet med at lægge liljeløg næste søndag, når jeg nok alligevel ikke er meget værd (skal til "Pagne-Party" lørdag aften med to skønne kvinder...)

Men da jeg lige ville kigge til de overvintrende løg havde de fine skud en del cm over jorden allerede... Så måtte hellere få dem plantet om i nye krukker så hurtigt som muligt, inden de voksede alt for meget.

Samtidig skyndte jeg mig at lave lidt om på "krukke-puslespillet" fordi to af krukkerne har vist sig være for store til syv liljeløg, mens en anden for lille til igen syv liljer.

Fordelen er så, at de hvide liljer nu er i en zinkbalje som dermed også er i en lavere vægtklasse end en krukke af ler, når liljerne til vinter skal opbevares i garagen.
De fine grønne/rødlige skud er de "gamle" liljer der vil frem i verden.

Jeg havde fem hvide liljer fra sidste sommer, som alle fem havde flotte skud. De er nu samlet i en balje, sammen med fire-fem nye løg. De gamle er blevet store bare på en enkelt sæson, så er spændt på om det kan ses på blomstringen til sommer :-)

PS. Tak for alle de trøstende ord over mine døde planter. Det varmer. Må lige tage mig sammen til at så flere tagetes - det kan, som en af jer nævner, heldigvis nåes endnu :-)

søndag den 8. april 2012

hovmod står for fald...

En stor del af mine spirede sommerblomster overlevede ikke natten i drivhuset......

En god del af de tagetes "Eskimo" der spirede er døde - og det var i forvejen ikke en imponerende spiringsprocent...

Ligeledes er ALLE mine zinnia Queen Lime Red ovre det!

PIS OS'!!! Jeg mente ellers bestemt drivhuset var lige så lunt som garagen på nuværende tidspunkt af året....

DET lærte jeg så på den hårde måde det IKKE var!!!!!

Jeg har flere tagetes "Eskimo" men ikke flere zinnia! De må vente til næste år, for de var ovenikøbet bestilt hjem fra Sverige!

MØG)¤%(&(#="="(&!

God påske


Et gammelt stakit behøver ikke ryge direkte på genbrugsstationen. Seks brædder a 1½ meter samt tre kortere og nogle søm - og vupti har man en bordplade til et plantebord... Tilsæt fars gamle arbejdsbukke og tadaa - et styk enormt billigt plantebord i god højde!

Det er også allerede taget i brug i drivhuset. Finten er at jeg jo selv kan bære rundt på det hvis jeg en dag vil stå på græsplænen i baghaven, i skuret eller i garagen - dertil kommer at nu har vi arbejdsbukke hvis vi engang får brug for dem og vi ikke lige kan låne naboens. Smart ikke!

I går satte jeg det så op i drivhuset og flyttede alle mine forspirede sommerblomster fra garagen til drivhuset. Garagen er ved at være kold og mørk i forhold til drivhuset, så de skal nok klare sig derude. Får vi nattefrost igen, har jeg en drivhusvarmer der brænder på lampeolie jeg kan tænde.
Der er fyldt godt op med ærteblomster, tagetes, zinnia, sølvblad og der er også sat dahlia til forspiring.

Disse to "Snowflake" som er hvide pom pom dahlia burde dog nok have været delt først... Især den i spanden til højre. Omkredsen på knolden gør at den knap kunne være i den gamle blomsterspand. Jeg var iøvrigt tæt på bare smide spanden ud, da det er en jeg har fået gratis på planteskolen i den tro den var tæt og dermed til at lave islygter i om vinteren - den er ikke tæt - men så var den heldigvis ideel til at forspire min enorme dahliaknold i.
Ikke en af mine overvintrende knolde er gået til. Enkelte af dem havde små knopper allerede, så det var vist på tide at få dem i noget jord.

Resten af påskesøndag skal bruges til at læse auktionsteori, afbrudt af en påskefrokost kun for min mand og jeg. Til gengæld kan vi smovse i vores livretter; laks, ørred og krebsehaler. I morgen til brunch hos nogle dejlige venner - og ja - det var så desvære påsken ´12! Næste år har jeg 7-9-13 ikke længere titel af studerende - så hvad skal vi mon SÅ finde på at lave i hus og have....

torsdag den 5. april 2012

stakit stafet kasket


Sådan her så der ud på vores terrasse før......... Slidt, uorganiseret, mørkt (for det meste...) (for en god ordens skyld er billede 2 og 3 taget efter nedtagning var igang - jeg har været ualmindelig god til at undgå tage billeder af stakittet før...)




Sådan så det ud onsdag aften...

Og sådan så det ud i går, torsdag!


De nye planker skal lige have lov være i fred en måned eller to, så bliver de også malet stengrå!

Nydeligt! Men nøj jeg er træt nu - og jeg legede ovenikøbet bare "dovendreng" for det meste af hensyn til armen...

Og hold da op hvor det lysner på terrassen - og vigtigst af alt - jeg har faktisk fået et helt bed forærende af det...

Vedbenden havde indvaderet bedet på den ene side af terrassen og intet kunne reelt trives deri. Den er nu gravet op og næste år kan jeg forhåbentlig begynde at bruge beddet til klematis og måske en hyld...

De fleste naboer har også været forbi og rost det - vi var nok ikke de eneste der synes det var noget trist at se på efterhånden....

Og ret skal være ret - vi skylder mine forældre en stor tak for arbejdsindsats - de kom tirsdag kl. 13. Intet var pillet ned for sidste weekend lå vi med henholdsvis influenza (min mand) og migræne (mig) - de kørte igår torsdag kl. 19!! I mellemtiden var min mand også lige på arbejde både tirsdag og onsdag...

Så uden "den dynamiske duo" fra Jylland, var det vist aldrig blevet til et nyt påskestakit!